bolečine v želodcu
Zdravje

Imate tudi vi bolečine v želodcu?

Ko nas boli trebuh, najpogosteje pomislimo, da je izvor bolečine v želodcu, kar je zelo pogosto tudi res. Zato je zelo pomembno, da izveste vse podrobnosti o bolečinah v želodcu – click here.

Najpogostejši vzroki za bolečine v želodcu so:
• Razjede in kronično vnetje želodčne sluznice in dvanajstnika
Želodec proizvaja želodčno kislino in prebavne encime. Do bolečin v želodcu pride takrat, ko se sluznica želodca ali dvanajstnika vname zaradi bakterij in tako ne more več izločati dovolj zaščitne sluzi. Vse to pa se zgodi zaradi prekomernega uživanja zdravil, alkohola ali pa kroničnega stresa. V primeru, da kroničnega vnetja želodčne sluznice ne boste vzeli resno, lahko sčasoma pride tudi do razjed, kasneje pa lahko tudi do predrakavih sprememb. Zato vsako bolečino v želodcu jemljite resno in raziščite njeno ozadje.

bolečine v želodcu
Že poznate vzrok za bolečine v želodcu?

• Kronični gastritis
Če imate kronični gastritis, potem zelo pogosto čutite bolečine v želodcu, predvsem v zgornjem levem delu želodca. Bolečine v želodcu pa lahko sevajo tudi proti hrbtu. Poleg vsega naštetega pa vas lahko sili na bruhanje in napenja. Če pride do bruhanja, je izbljuvek zelen, rumen ali prozoren. Pri hudem gastritisu se lahko v izbljuvku pojavijo tudi sledovi krvi, pa tudi težje dihanje in hude bolečine v želodcu.
• Virusni gastroenteritis
Zelo pogost vzrok za bolečine v želodcu je virusna okužba prebavil ali virusni gastroenteritis, ki ga spremljata tako bruhanje kot tudi driska. Mnogi ljudje ga poimenujejo kar gripa, čeprav nima nikakršne povezave z virusom gripe. Naj omenimo še, da je virus gastroenteritis zelo kužen in se zelo hitro prenaša s človeka na človeka.

Bolečine v želodcu je treba vedno raziskati
Vedno, ko imate bolečine v želodcu, raziščite vzrok za te bolečine. Če jih ne morete odkriti sami, se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom, ki vas bo poslal na dodatne preiskave, saj vam bo le na tak način lahko pomagal odkriti vzrok in ga tudi zdraviti.