kratkovidnost
Zdravje

Kratkovidnost Doktor1A

Daljnovidnost in kratkovidnost sta najbolj znani dve bolezni naših oči. Ampak danes ne bomo pisali o obeh bolezni, bolj se bomo posvetili kratkovidnosti. Kratkovidnost je bolezen oziroma motnja vida, ki je zelo pogosta pri vseh ljudeh. To ne pomeni, da ljudje ne vidijo na kratko oziroma od blizu, ampak ne vidijo na daleč. Pomeni, da vse kar je bolj oddaljeno ne vidijo dobro, posebej se gre to za določene predmete. Kar pa je blizu, pa vidijo zelo dobro, rečejo odlično. Drugače se imenuje tudi miopija, sama beseda pa izhaja iz starogrščine.

Ko ugotovimo, da ne vidimo več, kot prejšnja leta, je edina rešitev očesna klinika. Okulist bo pregledal naše oči, pogledal če potrebujemo očala. Z določenimi očali in napravo bo ugotovil dioptrijo, da nam bodo lahko izdelali očala. Kratkovidnost se drugače ne da pozdraviti, kot, da dobimo očala. Nekateri morajo očala nosit vedno, nekateri samo takrat, ko kaj gledajo na daleč oziroma, ko vozijo avtomobil. Vse boste izvedeli pri okulistu, ko ga boste obiskali, on vam bo točno povedal kaj je narobe z vašimi očmi, ter vam predpisal očala.

kratkovidnost

Ko ugotovijo kratkovidnost, se odločite za očala ali kontaktne leče. Je pa danes še ene metoda, to je operacija oči. Za operacijo se odloča vedno več ljudi, saj ne potrebujejo očal ali kontaktnih leč. Res pa je, da je ta operacija kar precej draga in si jo moramo v celoti plačat sami. Zato, če imate težave z očmi se odločite kaj boste izbrali. Kratkovidnost je motnja, ki nas lahko kar ovira pri gledanju. To se navadno zgodi kje zunaj v naravi ali tudi v avtu. Doma mogoče tega ne boste opazili, posebej če berete knjigo ali gledate televizijo. Saj kot sem že omenila, kratkovidnost pomeni, da ne vidite na daleč. Če boste redno obiskali okulista se bo težava pravi čas ugotovila in vaš vid ne bo iz leta v leto pešal.