ortoped
Zdravje

Kdo je ortoped?

Ortoped je zdravnik specialist ortopedije, zato se k ortopedu odpravimo ko imamo težave ali poškodbe skeletni- mišičnega sistema, ki ga sestavljajo kosti, mišice, sklepi, kite in vezi. Specialist se lahko odloči za določen del skeleta, na primer hrbtenica, koleno in kolk, rama in komolec,… in se posveti izobraževanju ter zdravljenju tega določenega predela.

Ortopedijo delimo na določeno področje, na primer otroški ortoped, mišično skeletni tumorji in športna medicina. Lahko se ukvarja tako s kirurškimi, kot nekirurškimi posegi. Med najbolj pogoste kirurške posege pa spadajo operacija križnih vezi, vstavljanje kolenske ali kolčne proteze in artroskopija.

Ortoped obravnava zdravljenje ljudi vseh starosti. Najbolj pomembna stanja, ki jih obravnavajo, so športno preobremenitvene poškodbe, natrgane mišice, poškodbe sprednje križne vezi, poškodba kolateralnih vezi kolena, zlomi kosti, obraba sklepov, plantarni fasciitis, zvin gležnja, bolečine v križu, teniški komolec, burzitis kolka, tekaško koleno, ruptura meniskusa in vnetje ahilove tetive.

K ortopedu vas večinoma pošlje zdravnik, lahko pa ga obiščete tudi samoplačniško. Znaki, ki vas napotijo, da vas pregleda ortoped so, bolečine v sklepih, ponavljajoči zvini gležnja, mravljinčenje, otekli sklepi, ukrivljen palec na nogi, nestabilnost in deformacija sklepov ter nepravilna ukrivljenost hrbtenice.

Ortoped vas bo pri prvem obisku natančno spraševal o vaših težavah in se z vami pogovarjal, nato pa bo nastopil še klinični pregled in odločitev o smeri zdravljenja in kako nadaljevati obravnavo. Vprašal vas bo kdaj so se težave pojavile in kako vplivajo na vaš vsakdan. Morali mu boste povedati, kje občutite bolečine, kako hude so, kaj jih sproži in kolilo se ponavljajo, kaj jih poslabša ali izboljša.

Povprašal vas bo tudi o morebitnih zdravilih, ki jih jemljete, alergijah ali razvadah. Pomembno je, da informacij ne spuščate in vašemu zdravniku poveste vse, tudi če se vam zdi nepovezano s težavo.

Po pogovoru sledi klinični del pregleda. Ortoped začne z natančnim ogledom mesta bolečin, primerjanja simetrije med levo in desno stranjo, kožne spremembe ali otekline. Sledi palpacija, kar pomeni tipanje območja in spremljanje temperature kože, izliv v sklepih ali tipanje kostne spremembe. Za tem sledi ocena aktivne ali pasivne gibljivosti, zato vas bo prosil da naredite nekaj gibov. Za konec pa bo na vas opravil še specialne teste in postavil diagnozo.