Uncategorized Zanimivosti

Pogost način konzerviranja hrane je tudi zamrzovanje hrane

sV času bogate letine, se v določenih primerih lahko poslužimo tudi konzerviranja, saj imamo tako določena živila na voljo tudi v času, ko narava počiva. Ena od rešitev shranjevanja živil je tudi zamrzovanje, pri čemer pa je potrebno tudi nekaj previdnosti, saj je potrebno vedeti kaj vse lahko zamrznete. Z zamrzovanjem in konzerviranjem živil v gospodinjstvu ohranjamo živila za krajši in daljši čas. Saj tako preprečimo razvoj mikroorganizmov ter proces fermentacije pod vplivom encimov. Danes je zamrzovanje hrane vedno bolj priljubljeno, saj nam tudi živilskopredelovalna industrija ponuja vedno več sadnih, zelenjavnih in mesnih izdelkov, ki so konzervirani, zamrznjeni ali posušeni. V našem hitrem tempu pogosto posežemo po teh proizvodih, ki pa so cenovno malo višji, lahko pa v kolikor si vzamemo čas za konzerviranje in zamrzovanje hrane in s tem tudi nekaj prihranimo. Za vse načine konzerviranja velja, da morajo biti živila sveža in zdrava, tako živila kot sama posoda shranjevanja morata biti higiensko neoporečna, prav tako pa moramo dosledno upoštevati navodila za konzerviranje.

Zelo pogost način konzerviranja živil je tudi zamrzovanje hrane, saj so živila po barvi okusu in hranilni vrednosti najbolj podobna svežim. Obenem zamrzovanje hrane omogoči, živila ohranijo vitamine dalj časa, prav tako pa so živila dalj časa vsestransko uporabna in tako so nam na voljo tudi v času, ko nam narava ne daje svežih plodov. Samo zamrzovanje hrane je naravno, brez kemičnih dodatkov, delovanje bakterij in fermentov pa je zaustavljeno z temperaturo pod -18°C, prav tako je delo hitro opravljeno. Živilo je potrebno čim hitreje zamrzniti, saj se tako izognemo poškodbam celičnih open živila, ki nastanejo ko se tvorijo ledeni kristali.

Zamrznete lahko skoraj vsa živila in jedi. Ne zamrzujete je listnate zelenjave – solate, radiča, motovilca, prav tako ne limon, pomaranč, banan, lahko pa zamrznete njihov sok, prav tako ne zamrzujete surovih jajc, in tudi mletega mesa ni dobro zamrzovati, saj se odtaljeno hitro pokvari. Ko se odločimo za zamrzovanje hrane  živila zapakiramo po porcijah, zelenjavo na hitro blanširamo, bučke, kumare, peteršilj in drobnjak ter jagodičevje zamrznemo sveže. Ob zamrzovanju a vsak paket označimo z imenom in datumom, saj je živila potrebno porabiti v nekaj mesecih.