rak
Uncategorized

Ključne informacije o melanomu

Melanom se najpogosteje označuje kot nevarna oblika kožnega raka. Če se ga odkrije dovolj zgodaj ter ustrezno zdravi, je lahko ozdravljiv. Sicer pa za odkrivanje največ lahko storimo kar sami, in sicer z rednim samopregledovanjem svoje kože.

V primerjavi z drugimi oblikami rakov na koži ima slednji veliko sposobnost zasevanja v druga tkiva ter organe. Gre torej za zelo nevarno vrsto raka, za katero je značilno hitro napredovanje, in sicer do te stopnje, da postane neozdravljiva, posledično lahko povzroči tudi smrt.

Melanom

Melanom je lahko videti zelo različno

Za melanomom je značilno, da je lahko zelo različnega videza. Najpomembneje pa je, da ga znate dovolj dobro ločiti od nenevarnih pigmentiranih sprememb na vaši koži. Lezije, ki niso nevarne, so praviloma okrogle ter simetrične. V nasprotju z njimi pa je melanom oblikovan povsem asimetrično.

Nenevarne lezije imajo torej pravilno obliko oziroma robove, medtem ko so robovi pri melanomu nepravilni pa tudi zabrisani.
Nenevarne pigmentirane spremembe na koži so povsem enakomerno obarvane. V melanomu pa je praviloma prisotnih več barv, na primer črna in rjava. Nenevarne lezije so navadno manjše od šestih milimetrov, melanom je običajno večji.

Za melanomom lahko zboli vsakdo

Dejstvo je, da za melanomom lahko zboli prav vsakdo med nami. Vsekakor pa je pri nekaterih osebah veliko večje tveganje za njegov nastanek. Večje tveganje za razvoj tovrstne bolezni imate, če ga ima kdo v vaši ožji družini, če imate veliko materinih znamenj, ki so večja od šestih milimetrov, če imate več kot 50 znamenj v kateri koli velikosti, če vas sonce hitreje opeče in le s težavo lepo porjavite in ne nazadnje: če vas je v otroštvu pogosto opeklo sonce. Tudi oseba, ki je v preteklosti že zbolela za melanomom, ima večje tveganje za razvoj ponovnega.

Preprečevanje za nastanek melanoma

Pogostost pojava melanoma se lahko zmanjša z omejitvijo izpostavljanja sončnim žarkom. Na to je treba začeti paziti že v zgodnjem otroštvu. Prav opekline iz otroštva so namreč eden od precej velikih dejavnikov za tveganje za razvoj tovrstne bolezni.
Če sodite med osebe, ki imajo večje tveganje za nastanek tovrstne oblike raka, potem je dobro, da pogosteje obiščete dermatologa, ki vas bo ustrezno pregledal.

Več o samem melanomu pa si lahko preberete v prispevku.