kolonoskopija
Zdravje

Kolonoskopija lahko reši življenje

Preventivni pregledi lahko marsikomu rešijo življenje. Še posebej, če imate v družini zgodovino določene bolezni, morate redno spremljati spremembe, da v primeru bolezni to hitro odkrijete. En takih pregledov je tudi kolonoskopija. S kolonoskopijo se pregleda celotno debelo črevo in del tankega črevesa. Čeprav pregled ni najbolj prijeten, je v nekaterih primerih pregled priporočljiv, če se vam pojavljajo težave, pa celo nujen. Le tako lahko začnete s primernim zdravljenjem, če se pokaže sum na kakšno bolezensko stanje.

Kdaj se odločiti za kolonoskopijo?

Kolonoskopijo se opravlja zaradi različnih razlogov. Če imate v družini zgodovino raka črevesa, bo ta preiskava po določenem letu nujna, da se morebitna bolezen hitro odkrije. Potem pa je kolonoskopija preiskava, ko se pojavijo težave s črevesjem. Sem sodi nepojasnjena krvavitev ali sledi krvi v blatu. Potem vas lahko osebni zdravnik napoti na kolonoskopijo, če ste brez razloga slabokrvni, če vas boli trebuh ali pa če naenkrat postanete zaprti. Lahko je razlog tudi menjavanje zaprtja s tekočim blatom ali pa če se vam po črevesju pretaka tekočina. Vsekakor je preventivni pregled pri morebitnih težavah izjemno pomemben, da se morebitna bolezenska stanja čimprej odkrijejo.

Kolonoskopija je lahko neprijetna

Večina ljudi, ki gre na kolonoskopijo, poroča o neprijetnem občutku. Lahko se pojavlja tudi bolečina. Preiskava poteka endoskopsko, torej specialist s kolonoskopom pregleda sluznico črevesa. To je upogljiv aparat s kamero in potuje po danki do konca debelega črevesa. Na koncu se pregleda tudi končni odsek tankega črevesa. Pregled v povprečju traja okoli 30 min. Pri tem posegu načeloma ni nobene anestezije. Če pa pacient želi, se lahko odloči za analgosedacijo. Ta ima pomirjevalni in protibolečinski učinek. Vseeno pa je pacient pri zavesti.

Ko se opravi kolonoskopija in če poteka brez težav, mora pacient približno eno uro počivati. Kasneje lahko začne z uživanjem lahke hrane. Bolj podrobna navodila vsakemu pacientu poda zdravnik.