Novice

Nova in strožja pravila za pohodnike

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je pred kratkim dejal, da bo država uvedla pravno zavezujoč kodeks obnašanja za pohodnike, ki obiščejo njihove slikovite pašnike. Za to so se odločili zaradi nesrečne smrti nemške turistke iz leta 2014, katero so do smrti poteptale krave.

Incident se je zgodil leta 2014 na Tirolskem in se je nedavno zopet pojavil v avstrijskih novicah. Avstrijsko sodišče je namreč prejšnji mesec naročilo kmetu, ki je bil lastnik krav, da mora družini pokojne 45-letnice plačati odškodnino v višini več sto tisoč evrov.

Odločitev je povzročila ogorčenje med kmeti in zaskrbljenost v javnosti, deloma tudi zato, ker se je turistka sprehajal s psom in ga je imela na povodcu, kateri je bil pritrjen na njen pas. Krava namreč pogosto poskušajo napasti ali vsaj prestrašiti pse, če so blizu telički. V takšnem primeru svetujejo pohodnikom, da izpustijo psa, da jih krava ne bi poškodovala.

Krave želijo pse samo prestrašiti in pregnati stran od telička. Turistka tega žal ni storila in kravo jo je tako smrtno poškodovala.

Kurz je povedal, da bodo v kodeksu obnašanja jasno zapisali kakšno ravnanje se pričakuje od pohodnikov in na kaj morajo biti pozorni. Kancler ni bil specifičen o vsebini, vendar je dodal, da bodo določila o psih pomemben del novega kodeksa. Dodal je, da so se problematični primeri skoraj ekskluzivno dogajali pri lastnikih psov, ki so svojega ljubljenčka odpeljali na sprehod ob gorskem pašniku.

Kodeks je samo del več ukrepov, ki se trenutno pripravljajo, vključno s spremembo zakona, ki obravnava takšne primere. Če se bodo ljudje držali zapisanih predpisov, pričakujejo, da do nesrečnih incidentov ne bo več prihajalo. Če se kdo teh predpisov ne bo držal bo izgubil pravico do zahtevanja odškodnine od lastnika živali, ki mu je povzročila poškodbe je še dodal Kurz.

Na novo napovedane ukrepe se je že sedaj odzvalo več ljudi v Avstriji. Nekateri so mnenja, da zakonodajo ni potrebno spreminjati, drugi, da so napovedani ukrepi preveč blagi, spet ostali pa, da so novi ukrepi prestrogi.